Унгарската президентка Каталин Новак обяви в събота вечер, че подава оставка заради педофилски

...
Унгарската президентка Каталин Новак обяви в събота вечер, че подава оставка заради педофилски
Коментари Харесай

Унгарската президентка подаде оставка заради педофилски скандал

Унгарската президентка Каталин Новак разгласи в събота вечер, че подава оставка заради педофилски скандал. Решението й да помилва мъж, наказан поради полово принуждение над деца, провокира възмущението на всички опозиционни партии, съобщи Агенция Франс Прес. 

„ Подавам оставка от поста си “, сподели близката съюзничка на премиера Виктор Орбан като призна, че е направила „ неточност “.

Тя заема поста от 2022 година и е първата жена президент в историята на Унгария.

Оставката на Новак е необичаен удар по партията на премиера Виктор Орбан, която ръководи Унгария. Тя е известна с това, че е защитничка на фамилните полезности и правата на индивида. Оставката й идва след дни на митинги против помилването.

Вчера минимум 1000 души стачкуваха в столицата на Унгария с искане за оставката на президентката Каталин Новак поради решението й да помилва мъж, наказан като съизвършител при прикриването на случай на полово принуждение в дом за деца, съобщи Ройтерс.

Новак реши да помилва над 20 души през април предходната година, преди визитата на папа Франциск в страната, измежду които беше и заместник-директор на дом за деца, който оказал помощ на някогашния шеф да укрие закононарушенията си.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР